Свободу площади Свободы: Сергей Жадан пригласил в Харьков министра культуры

Харьковский поэт и волонтер Сергей Жадан обратился с открытым письмом к министру культуры Евгению Нищуку.


Цель открытого письма - пригласить господина Нищука в Харьков и устроить публичное обсуждение ряда культурных проблем, которые возникли в регионе.

Текст письма приводится на языке оригинала.

«Дорогий Євгене.

Відразу прошу вибачення, що звертаюсь через соціальні мережі, але питання, з приводу якого пишу, турбує сьогодні багатьох харків’ян, яким, певен, важливо буде почути твою публічну реакцію.
А звертаюсь із такого приводу – останнім часом усе частіше доводиться чути від мешканців міста прохання «передати Нищуку» ті чи інші пропозиції та ідеї. Передусім це стосується листа від представників харківської громади, адресованого на твоє ім’я, щодо неправомірності встановлення на харківському майдані Свободи сумнозвісної колони. На цей лист харків’яни, на жаль, так і не отримали жодної відповіді.

Певен, що ти, як людина, яка добре розуміє потребу й права суспільства на повноцінний відкритий діалог із владою, все ж відреагуєш на питання харків’ян і знайдеш можливість для розмови з представниками громади. Зі свого боку, а також від імені багатьох твоїх друзів та однодумців у Харкові, хочу запросити тебе до нашого міста для публічної зустрічі з громадськістю. Для нас подібна зустріч буде надзвичайно важливою, з огляду на безліч проблем у культурній та гуманітарній сфері, з якими ми, харків’яни, постійно зіштовхуємось.

Йдеться, звісно, не лише про одіозну колону на головній площі міста. Йдеться також про загальні питання, пов’язані з історичною та культурною пам’яттю Харкова, з культурною політикою регіону загалом.

Певен, що і тобі, як представнику влади, важливо буде почути настрої та думки громадян півторамільйонного міста, які переймаються майбутнім свого регіону й готові до спільної діяльності на користь нашої країни. Думаю, нам усім варто дослухатись одне до одного й використовувати будь-яку можливість для співпраці. Це наша країна й майбутнє її залежить від нас усіх.

Тому розраховуємо на твою реакцію і чекаємо на тебе в Харкові

З повагою

Сергій Жадан».

Напомним, после оглашения 3 февраля результатов блиц-конкурса на лучший эскизный проект памятного знака на площади Свободы, харьковчане засыпали горсовет петициями с требованиями не уродовать площадь Свободы стелой с ангелом и крестом.

6 февраля харьковчане вышли на пикет перед Дзержинским райсудом против сооружения памятного знака на площади Свободы.

Петиция с требованием отменить результаты конкурса на памятный знак на площади Свободы и провести открытый международный конкурс набрала необходимое количество голосов менее чем за двое суток.

 

 

 

Материалы по теме