З початку війни торгувати запчастинами на Автопро стало втричі дешевше

Автопро – платформа для торгівлі запчастинами, що об’єднала 4 тисячі підприємців. Великі магазини, маленькі крамниці та ФОПи зібралися тут завдяки тому, що вебсайт avto.pro є найбільш відвідуваним ресурсом для пошуку запчастин в Україні. По всіх цих бізнесах ударила війна, поставивши на межу виживання.

 

Безкоштовний період для відновлення роботи

Не менше війна позначилася і на самому майданчику, коли в перші дні перегляди товарів — головне джерело доходу маркетплейса — впали до нуля, і більшість продавців припинили роботу. Технічні та сервісні фахівці Автопро продовжували підтримувати сайт та користувачів, але знадобився тиждень, щоб вся команда змогла повернутися до праці. З 4 березня на майданчику почали діяти антикризові заходи – плата за перегляди більше не стягувалася. Щоб продовжувати торгівлю, продавцям достатньо було внести абонплату за новий місяць – 10-50 у.о. залежно від обсягу товару. І вони почали повертатися туди, де на них уже чекали покупці. Трафік, за кілька днів повного штилю, почав зростати. Люди активно шукали запчастини, щоб евакуюватись або для участі у волонтерській роботі на власних авто.

Новий антивоєнний тариф

Неоплачуваний період мав тривати тиждень, але затягнувся майже втричі довше. На жаль, цього часу не вистачило, щоб закінчилася війна, проте виявилося достатньо, щоб бізнес почав адаптуватися до нових умов. У більшості міст повернулися до роботи СТО — головний купівельний сегмент на Автопро. У більшості регіонів країни нормально запрацювала доставка. У той же час сам маркетплейс повністю вичерпав фінансові ресурси і постав перед необхідністю оплачувати нові рахунки: зарплати, оренду, сервера. Щоб продовжувати роботу і водночас допомагати продавцям, було вирішено повернути мінімальну монетизацію — 5 центів за один клік покупця на товарну картку. Довоєнний «тариф вихідного дня» зараз діє кожен день без додаткових умов. Тимчасові обмеження нового тарифу не називалися, але власники майданчика пообіцяли, що збережуть його максимально можливий термін.


 

 

Материалы по теме