Работники харьковской подземки протестуют против захвата метро (официальное заявление)

Члены Объединенной профсоюзной организации Харьковского метрополитена написали открытое письмо руководству города, области и государства, в котором выразили возмущение инцидентом, произошедшим в пятницу в Управлении харьковского метрополитена.


Полный текст письма

«Відкритий лист членів Об’єднаної профспілкової організації Харківського метрополітену

Лист було відправлено: Президенту України Ющенко В.А., Прем'єр-міністру України Тимошенко Ю.В., Голові Верховної Ради України Яценюку А.П. Секретарю Ради Національної Безпеки і Оборони України Богатирьовій Р.В., Першому Віце-прем'єр-міністру України Турчінову О.В., Генеральному прокурору України Медведько О.І., Міністру траспорту та зв'язку України Вінському Й.В., голові Харківської обласної державної адміністрації Авакову А.Б., Харківському міському голові Добкіну М.М.

Знову звертаємось до Вас, у зв’язку з надзвичайною ситуацією, що склалася на ДП «Харківський метрополітен». Чотирьохтисячний колектив Харківського метрополітену не може стерпіти знущання та розгул беззаконня.

Вдруге зроблено силовий захват підприємства.

Таке грубе знущання над Конституцією України, правами людини та Українським законодавством неприпустимо та ще раз доказує, що гроші та особисті інтереси керівників ринку вище за інтереси Держави, честь та гідність людини.

Це самоуправство стало можливим тому, що в угоду інтересів підприємця А. Б. Фельдмана (нардеп. БЮТ), наближеними до нього державними діячами, з метою підкорення метрополітену повторно організовано призначення з 28.03.2008 р. виконуючим обов’язки начальника метрополітену олігарха та співвласника Концерну «АВЕК» пана Г. К. Броншпака.

Такий цинізм обурює весь колектив метрополітену, оскільки останні роки метрополітен неодноразово та безрезультатно звертався до всіх владних структур міста Харкова з вимогою припинення незаконної діяльності Концерну «АВЕК», який самовільно збудував над двома станціями метро Барабашовський ринок. Забудова проводилась та ведеться з порушенням будівельних вимог, Правил пожежної та екологічної безпеки, заважає під’їзду рятувального транспорту та разгортанню аварійно-відновлювальних засобів.

Ринок самовільно підключився до інженерних комунікацій, порушена робота мереж електропостачання, робота дренажних систем.

В результаті цього відбувається осідання тунелю, підтоплення електродепо та руйнування споруд метрополітену. Така неконтрольована самочинна забудова загрожує безпеці півторамільйонного міста та за даними всіх проведених комісій з надзвичайних ситуацій призведе до техногенної та екологічної катастрофи не тільки в масштабах міста, а й всієї України.

Залишення цієї ситуації без вирішення призведе до зупинки Салітвської лінії метрополітену та паралізує життєдіяльність всього міста.

Вимоги Метрополітену до керівництва ринку Барабашова щодо відшкодування або ліквідації наслідків, нанесених незаконною діяльністю, викликали бажання пана Фельдмана замести сліди своєї діяльності та поміняти діючого керівника метрополітену на одного з засновників і керівників концерну «АВЕК» та ринку Барабашова.

Призначення на посаду Г. Броншпака та звільнення С. З. Мусєєва є незаконною, оскільки:

– є ухвала суду, яка забороняє робити ці дії;
– нема підстав для розірвання контракту з діючим керівником підприємства;
– виданий наказ та звільнення грубо порушують норми Кодексу законів про працю України.

Чотирьохтисячний колектив метрополітену відмовляється працювати і виконувати вказівки одного з керівників концерну «АВЕК» - Г. Броншпака, який незаконно призначений на посаду начальника метрополітену.

Колектив підтримує Вас і Вашу програму розвитку України, але такі дії державних службовців руйнують позитивне ставлення до державної політики в цілому. Разом з тим ми розуміємо, що Ви не все знаєте про таке злочинство компанії Авакова – Фельдмана та інформуємо Вас, щоб встановити край цьому неподобству. Звертаємось до Вас, Вікторе Андрійовичу, як до послідовного державного діяча з великим досвідом роботи, та з останньою надією, що завдяки Вашій допомозі, Державне підприємство «Харківський метрополітен» нарешті зможе працювати для жителів міста Харкова без тиску та знущань з боку горе-діяча Фельдмана, який руйнує не тільки метрополітен, а й ставлення півторамільйонного міста до державної політики розвитку України».

Напомним, в пятницу утром заместитель министра транспорта Владимир Бадагов в сопровождении юриста Геннадия Броншпака Виталия Дончика и начальника управления транспорта Харьковской облгосадминистрации Владлена Вавилова прибыли в управление ГП «Харьковский метрополитен» якобы с очередным приказом об отстранении с должности начальника метро Сергея Мусеева и назначении исполняющим его обязанности Геннадия Броншпака.