ПОЛНЫЙ ТЕКСТ ОБРАЩЕНИЯ ГОРСОВЕТА К РУКОВОДСТВУ СИЛОВЫХ ВЕДОМСТВ

ХАРЬКОВСКИЙ ГОРОДСКОЙ СОВЕТ ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ ИСПОЛНИТЕЛЬНЫЙ КОМИТЕТ ПРЕСС-СЛУЖБА СООБЩЕНИЕ ДЛЯ ПРЕССЫ


От 17.3.2008 г.
г. Харьков

Телеграма щодо злочину, який готується начальником Управління Служби безпеки України в Харківській області генералом Мухатаєвим А.О. проти законно обраних Харківського міського голови Добкіна М.М., депутатів Харківської міської ради 5 скликання, а також проти керівників виконавчих органів і комунальних підприємств міської ради.


Главі Секретаріату Президента
України
Балозі В.І.
01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

Генеральному прокурору України
Медведьку О.І.
01011, м. Київ, вул. Різницька,13/15

Першому заступнику Голови
Служби безпеки України
Наливайченку В.О.
01034, м. Київ, вул. Володимирська, 35

Першому заступнику голови Комітету з
питань законодавчого забезпечення
правоохоронної діяльності Верховної
Ради України
Сівковичу В.Л.
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

Першому заступнику голови Комітету з питань
національної безпеки і оборони
Верховної Ради України
Гриневецькому С. Р.
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5


Т Е Л Е Г Р А М А


Заявляємо Главі Секретаріату Президента України, Генеральному прокурору України, керівнику Служби безпеки України, першому заступнику голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України, першому заступнику голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України, про злочин, який готується начальником Управління Служби безпеки України в Харківській області генералом Мухатаєвим А.О. проти законно обраних Харківського міського голови Добкіна М.М., депутатів Харківської міської ради 5 скликання, а також проти керівників виконавчих органів і комунальних підприємств міської ради.

З моменту обрання в березні 2006 року члена Партії Регіонів Добкіна М.М. Харківським міським головою і більшості депутатів Харківської міської ради 5 скликання від Партії Регіонів, начальник Управління Служби безпеки України в Харківській області генерал Мухатаєв А.О. направив зусилля численного колективу оперативних співробітників Служби безпеки не на виконання завдань, покладених на нього Законом України «Про Службу безпеки України», а на дискредитацію міського голови, депутатів міської ради, керівників виконавчих органів ради і її комунальних підприємств.

Про це свідчить не тільки тривалий, але й системний характер спроби Мухатаєва А.О., в порушення вимог Закону України «Про інформацію» і Рішення Конституційного Суду України від 30.10.1997 року по справі про офіційне тлумачення положень даного Закону, одержати по запитах СБУ від міської ради, її виконавчих органів і комунальних підприємств різного виду конфіденційну інформацію відносно суб'єктів господарювання, приватних підприємців, юридичних і фізичних осіб, доступ до якої можливий тільки за їх згодою або на підставі ухвали суду і органів, що мають право проводити досудове слідство.

Міська рада 5 скликання, керівники її виконавчих органів і комунальних підприємств свою діяльність спрямовують виключно на користь територіальної громади, реалізують найважливіші програми соціально-економічного розвитку півторамільйонного міста і забезпечують належні і безпечні умови мешкання і життєдіяльності харків'ян.

Протиправні дії і зміст численних виступів Мухатаєва А.О. в засобах масової інформації доводять, що керівник обласного Управління СБУ спрямував можливості і повноваження правоохоронного органу спеціального призначення проти представницьких органів місцевого самоврядування, вважаючи діяльність міської ради і її виконавчих органів такою, що загрожує державному суверенітету, конституційному ладу, територіальній цілісності, економічному, науково-технічному і оборонному потенціалу України, захист яких покладений на Службу безпеки.

Із достовірних джерел нам відомо, що начальником Управління СБУ в Харківській області генералом Мухатаєвим А.О. організована підготовка широкомасштабної провокації проти Харківського міського голови, депутатів Харківської міської ради 5 скликання, керівників і посадовців виконавчих органів міської ради і комунальних підприємств шляхом порушення кримінальної справи з надуманих підстав і проведення обшуків, виїмок, примусового доставляння посадовців до Управління Служби безпеки України в Харківській області та їх допитів.

Для отримання ухвал суду і санкцій прокуратури на проведення обшуків в службових приміщеннях і за місцем проживання посадовців міськради і її виконавчих органів співробітники Управління СБУ в Харківській області проводять негласні консультації з судовими органами і співробітниками прокуратури Харківської області.

З метою реалізації злочинного плану Мухатаєва А.О. задіяний практично весь оперативний склад управління, транспорт, спеціальна оперативна техніка, використовується комплекс повноважень, наданих спецслужбам Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність» для виконання завдань, визначених ст. 2 Закону України «Про службу безпеки України», а не для боротьби з органами місцевого самоврядування.

Для забезпечення захисту гарантованого статтею 7 Конституції України права органів місцевого самоврядування на здійснення своєї законної діяльності просимо Главу Секретаріату Президента України, першого заступника голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України, першого заступника голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України, Генерального прокурора України і керівника Служби безпеки України прийняти невідкладні превентивні заходи по припиненню спроб начальника Управління СБУ в Харківській області генерала Мухатаєва А.О. вчинити незаконні дії, які не мають ніякого відношення до повноважень підрозділів СБУ та направлені проти Харківського міського голови, депутатів Харківської міської ради 5 скликання, керівників виконавчих органів міської ради і її комунальних підприємств.

Відповідно до Указу Президента України «Про повноваження і гарантії здійснення постійного контролю за діяльністю Служби безпеки України» від 18 травня 2007 року № 427/2007 постійний контроль за дотриманням конституційних прав громадян і законодавства в оперативно-розшуковій діяльності органів і підрозділів Служби безпеки України здійснюється Уповноваженим Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України, який за посадою є одним із заступників Глави Секретаріату Президента України.

Цим же Указом затверджено Положення про повноваження Уповноваженого Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України, який відповідно до пункту 4 Положення розглядає звернення про порушення вимог законодавства в діяльності підрозділів СБУ і вносить за наслідками перевірок в установленому порядку відповідні пропозиції.

Просимо Главу Секретаріату Президента України невідкладно створити спеціальну міжвідомчу комісію і направити групу оперативних співробітників Генеральної прокуратури України і Служби безпеки України для проведення об'єктивної перевірки діяльності Управління СБУ в Харківській області, керівник якого спрямував зусилля і можливості правоохоронного органу спеціального призначення на боротьбу з Харківською міською радою і дискредитацію діяльності представницьких органів місцевого самоврядування.

Своїми діями генерал Мухатаєв А.О. завдає непоправного збитку інтересам держави і всій системі Служби безпеки України, історія і славні традиції якої в мирний і військовий час створювалися поколіннями оперативних співробітників, що присвятили своє життя, знання, досвід і мужність благородній праці в справі захисту державного суверенітету і національної безпеки.

Виражаємо упевненість в тому, що на заяву про підготовку начальником Управління Служби безпеки України в Харківській області генералом Мухатаєвим А.О. протиправної злочинної провокації будуть вжиті відповідні адекватні заходи реагування з боку Глави Секретаріату Президента України, Генерального прокурора України і керівника Служби безпеки України.

Телеграму підписали:

Секретар Харківської міської ради 5 скликання, депутат Харківської міської ради 3,4 і 5 скликань Г.А. Кернес.
Перший заступник міського голови О.С. Крівцов.
Керуючий справами виконавчого комітету Харківської міської поради А.М. Новак.
Заступники міського голови Т.Д. Таукешева, І.М. Шурма, М.І. Фатєєв, В.А. Ландсман, С.В. Кадигроб, Т.І. Овіннікова.
Всі керівники виконавчих органів Харківської міської ради і комунальних підприємств.