Герої Крут. Як це було

Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.


86 років тому біля станції Крути сотні Юнацької школи ім. Б.Хмельницького, "Помічного куреня студентів-січових стрільців" та чоти гайдамаків (всього 600 чол.) вступили в бій з 4-х тисячним загоном більшовицької армії під командуванням колишнього царського жандармського полковника М.Муравйова, де полягло 300 студентів.

І хоча кожного з цих юних лицарів духу переповнювало бажання жити і творити, вони свідомо йшли на смерть. Жоден з них не зламався, не покинув передових позицій. Ці юнаки проявили справжню жертовність та відданість національній ідеї, власним прикладом стверджуючи, що український патріотичний дух незборимий та непохитний.

Нині нам відомі лише 55 імен юних героїв. Сьогодні наш обов’язок по краплинах зібрати відомості про всіх учасників Крутянського бою, пам’ятаючи, що своєю кров’ю вони очистили душі співвітчизників від зневіри, гідно витримали іспит на вірність Україні.

Пам’ятник Героям Крут зявився у Харкові лише рік тому. Проте і досі з високих владних кабінетів лунають заклики до знесення меморіалу.

Наш обов’язок – обороняти нашу пам'ять, щоб нашим нащадкам не було за нас соромно.