ЗВЕРНЕННЯ Харківської обласної громадської організації «Міська варта»

Президенту України Ющенку В.А.
Прем’єр-міністру України Януковичу В.Ф.
Голові Харківської обласної державної адміністрації Авакову А.Б.
Харківському міському голові Добкіну М.М.
Прокурору м. Харкова Суходубову В.С.
Громадськості та засобам масової інформації


ЗВЕРНЕННЯ
Харківської обласної громадської організації «Міська варта»


20 грудня у Харкові стався черговий випадок вандалізму: невідомі люди вночі зруйнували пам’ятний знак воякам УПА, який було встановлено в Молодіжному парку ще у 1992 році на честь 50-річчя створення Української повстанської армії.

Відповідальність за цей акт взяла на себе російська організація «Євразійська спілка молоді», представництво якої є в Харкові.
Хто дійсно за цим стоїть, з’ясовує слідство. Проте, не можна не відмітити, що руйнація пам’ятного знаку відбулась після того, як деякі депутати обласної ради виступили з ініціативою щодо знищення всіх пам’яток на честь УПА.

Ми вважаємо, що ця ініціатива – ніщо інше, як спроба посилити розкол між людьми, викреслити із історії України людей і події, які закладали підґрунтя її незалежності. Наслідком такої політики і став цей акт вандалізму.

Але ж не забуваймо, що кожна дія породжує протидію. Ми пам’ятаємо, як знущались над пам’ятними знаками героям революції і на честь Незалежності, обливали фарбою пам’ятники Леніну і героям Крут. Хтось дуже хоче розпочати в Харкові нову війну.

Ми впевнені, що скоєний злочин є спланованою акцією ворожих Україні сил, направленою на розпалення міжнаціональної ворожнечі й дестабілізацію ситуації в регіоні, і визначення цих дій як «хуліганства», дане правоохоронними органами, не відповідає дійсності.

Ми схиляємо голови перед тими, хто ціною свого життя відстоював незалежність України. Пам’ять – це той запобіжник, який захистить нас від перетворення у манкуртів.
Тому будь-які зазіхання на нашу пам’ять, а тим більше збоку іноземних організацій, будуть одержувати адекватну відповідь.

Враховуючи все це, ми заявляємо:

1. Громадська організація «Міська варта» рішуче засуджує спроби будь-яких політичних чи громадських сил переписати історію, шляхом вандалізму лишити народ його пам’яті.
2. Незалежно від ходу розслідування правоохоронними органами, ми починаємо власне розслідування злочину проти пам’яті, проти історії, яким ми вважаємо події у Молодіжному парку.
3. Ми вимагаємо від органів прокуратури негайно розпочати кримінальну справу, а також наполягаємо, щоб цей злочин було кваліфіковано за ст. 161 Кримінального кодексу України як розпалювання міжнаціональної ворожнечі
4. Ми пропонуємо депутатам обласної ради засудити ініціативу своїх окремих колег щодо знищення пам’яток незалежно від того, якої сторінки історії вони стосуються.
5. Ми обурені фактом того, що нашу історію за нас хочуть написати представники хай і дружньої, але іншої держави. Ми вважаємо це втручанням у наші внутрішні справи.
6. Внаслідок цього, ми закликаємо найвище керівництво нашої держави підняти це питання під час сьогоднішньої зустрічі з Президентом Російської федерації Володимиром Путіним.
7. Ми розгортаємо безстрокову програму «Захистимо нашу пам’ять!»


Голова правління
ХОГО «Міська Варта»
Ростислав Касьяненко